Dava açılmamış sayılırsa yeniden dava açılır mı?
Açılmamış sayılan bir davanın kesinleşmesinden önce yeni bir dava açılabilir.
Aynı dava tekrar açılabilir mi?
Davayı terk etmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde terk edilirse, davanın hiç açılmadığı kabul edilir. Başka bir deyişle, diğer tarafın terk etme rızası olması koşuluyla, aynı dava ücret karşılığında yeniden açılabilir.
Düşen dava yeniden açılır mı?
Cevap: Evet açılabilir. Bu durumda yeni dava eski davanın devamı sayılacaktır.
Davanın açılmamış sayılmasına karar verilirse ne olur?
Herhangi bir sebeple açılmamış sayılan davada da başvuru yapılmamış sayılır. (TCK m. 150/7) Davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi, dava açılmasından doğan bütün sonuçları ortadan kaldırır. Davaya bakan mahkemenin davayı inceleyip hüküm verme yükümlülüğü ortadan kalkar.
Kapanan dava dosyası tekrar açılır mı?
Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.
2 sene sonra dava açılır mı?
Kıdem tazminatı ve işten çıkarılma tazminatı için iş mahkemelerine getirilen davalarda, çalışanın işten çıkarılma tarihinden itibaren beş yıl içinde dava açması gerekir. Ücret ve diğer talepler için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Rededilen bir dava tekrar açılabilir mi?
Dava usulden reddedilirse, dava hiç açılmamış sayılır. Dolayısıyla zamanaşımı süresinin kesildiği kabul edilmez. Dava usulden reddedildikten ve zamanaşımı süresi henüz dolmamışsa, aynı dava yeniden açılabilir. Ancak, dava sürenin dolmasından sonra açılırsa, davanın itirazla reddi kararı verilir.
Davanın esastan reddi halinde yeniden dava açılabilir mi?
Eşlerden biri veya her ikisi tarafından açılan boşanma davası yetkili mahkeme tarafından çeşitli sebeplerle (delil, usul kuralları, kusur, yasal şartların eksikliği vb.) reddedilebilir. Bu durumda taraflar belirli şartlar altında yeni bir dava açabilirler.
İptal edilen dava tekrar açılabilir mi?
Yukarıda belirtildiği gibi feragat kesin bir hükümdür. Kararı daha önce verilmiş bir dava yeniden açılamayacağı gibi, tamamen feragat edilmiş bir dava da yeniden açılamaz. Aynı konu ile tekrar dava açılırsa dava reddedilir.
Dava dosyası kaç kez yenilenebilir?
Dosyası takipten çıkarılan bir dava ancak iki kez uzatılabilir. İkinci uzatmadan sonra tekrar (üçüncü kez) takip yapılmazsa, takibin açılmamış sayılmasına karar verilir (m. 150/6).
Geri alınan dava tekrar açılabilir mi?
Davanın geri alınmasını davadan feragatten ayıran en önemli fark, geri alınan davanın yeniden açılması mümkün olmasına rağmen, feragat edilen davanın yeniden açılmasının mümkün olmaması, feragatin kesin hüküm etkisi olmasıdır (m. 311).
Dava yenileme süresi ne zaman başlar?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150/4. maddesi uyarınca dava dosyasının takipten çıkarıldığı hallerde, taraflardan birinin takipten çıkarılma tarihinden itibaren 3 aylık süre içinde mahkemeye başvurması halinde davanın yeniden açılması mümkündür.
Aynı dava iki kez açılır mı?
Bekleme süresi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/1-ı maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir: “Daha önce aynı dava açılmamış olup yargılaması devam etmektedir” ve taraflar, dava sebebi (vakıa) ve dava konusu (talep sonucu) aynıdır. Yani ikinci kez açılamaz.
Hangi hallerde dava açılmamış sayılır?
Bunlar: 1- Bu davanın daha önce aynı veya başka bir mahkemede açılmış olması; 2- Davanın derdest olması; 3- Daha önce açılmış ve derdest olan dava ile ikinci davanın, yani bu davanın aynı olması şartı aranır.
Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?
Uyuşmazlık hakkında kesin hüküm verilmişse, aynı konu hakkında, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak yeni bir dava açılamaz.
Davanın reddi halinde yeniden dava açılabilir mi?
DAVANIN USUL NEDENİYLE REDDİ HALİNDE ZAMAN AŞIMI DURUMU Davanın usule göre reddi ile dava hiç açılmamış sayılır. Bu nedenle zamanaşımı süresinin kesintiye uğradığı kabul edilmez. Dava usule göre reddedildikten ve zamanaşımı süresi henüz dolmamışsa aynı dava yeniden açılabilir.
Geri alınan dava tekrar açılabilir mi?
Davanın geri alınmasını davadan feragatten ayıran en önemli fark, geri alınan davanın yeniden açılması mümkün olmasına rağmen, feragat edilen davanın yeniden açılmasının mümkün olmaması, feragatin kesin hüküm etkisi olmasıdır (m. 311).
Dava açılıp açılmadığını nasıl anlarız?
HAKKIMDA BİR DAVA AÇILDIĞINI NASIL ANLARIM? Hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenmenin iki yolu vardır. Birincisi e-devlet, ikincisi ise UYAP sistemidir. E-devlet sistemine şifreniz ve TC kimlik numaranızla giriş yaptıktan sonra “Dosyalarım” bölümünden hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenebilirsiniz.
Dava ne zaman açılmış sayılır?
Dava, dilekçenin 8 Ağustos 2024 tarihinde UYAP – Ankalex Avukatlık Ortaklığı’na kaydedildiği tarih ve saatte açılmış sayılır.