Buğday ne zaman sulanmaz?
Sulama uzun tava veya yağmurlama ile yapılabilir. Buğday üç dönemde sulanabilir: 1 – Ekimden önce veya hemen sonra, 2 – Saman çıkış döneminin başlangıcında, 3 – Sağım döneminin başlangıcında. Arpa genellikle sulanmaz. Çok kurak ilkbahar dönemlerinde, tam gelişime kadar sulama yapılabilir.
Buğday sulaması nasıl yapılır?
Damla sulama sistemi ile dekara 1.
Buğdayın verimli olması için ne yapmalı?
Yokuş yukarı çıktıkça ısı ve neme olan ihtiyaç artar. Başak oluşumundan hemen önce yüksek bağıl nem buğday verimi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Gübrelemeye ek olarak, düşük nem ve yüksek sıcaklıklar tahılın kalitesini iyileştirir. Maksimum verim için, gelişim aşamasına uygun şekilde dağıtılmış 500 mm’lik bir yağış yeterlidir.
Buğday çok su ister mi?
Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu ve en fazla su tükettiği dönemlerde iki kez sulanması gerekir: Sap oluşumu başlangıcında, koçan oluşumu başlangıcında ve süt oluşumu döneminde.
Buğdaya ilk su ne zaman verilir?
Buğday, önce başak oluşumunun başlangıcında ve sonra laktasyonda olmak üzere iki kez sulanmalıdır. Ancak suyun pahalı ve kıt olduğu yer ve durumlarda, sulama mümkünse, çıkış başlangıcında sulama yapılmalıdır.
Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?
Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayın kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cc’dir. EkosolFarm sıvı solucan gübresi sonbaharda atomizer veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.
Buğday verimi nasıl artırılır?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.
Buğday yağmur ister mi?
Yıllık yağış miktarı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde buğday optimum koşullarda yetişebilir. Yıllık yağış miktarı 500-600 mm olan yerlerde veya sulama ile toprağa bu nem kazandırılan yerlerde kaliteli ve bol hasat elde edilebilir.
Buğday çiçeklenme dönemi kaç gün sürer?
Yağış ve sıcaklığa bağlı olarak 10-25 gün sürmektedir.
Buğday en çok hangi gübreyi sever?
Buğday için hangi gübre kullanılır? Buğdaya azotlu ve fosforlu gübreler uygulanabilir. Buğday yetiştiriciliğinde amonyum nitrat, üre gübreleri ve kompleks gübreler tercih edilir.
Buğday derine ekilirse ne olur?
EKİM MESAFESİ Tohum derin ekilirse, çıkış zayıf olacaktır. Ancak, kurak bölgelerde, hafif topraklara derin ekilir. Don riski olan bölgelerde, kökler gelişme şansı bulmadan önce don nedeniyle zarar göreceğinden, erken ve derin ekim önerilir.
Buğday 1’e kaç verir?
Şu anda Türkiye’de en verimli buğday mahsulünün verimi yaklaşık 60’a 1’dir.
Buğday çiçeklenme döneminde sulanır mı?
Buğdayda sulama Yazlık ve kışlık buğday çeşitleri kardeşlenme, sap oluşumu, başakçık ve çiçek oluşumu, çiçeklenme ve tane dolumu dönemlerinde daha fazla suya ihtiyaç duyar.
Buğday neyi sever?
Buğday için en iyi topraklar, yeterli humus, fosfor ve kireç içeren derin, killi-tınlı, tınlı-killi ve kumlu-tınlı topraklardır. Başka bir deyişle, çok killi olmayan, yüksek tarla su kapasitesine (%25-30) ve katyon değişim kapasitesine sahip topraklardır. Buğday yetiştirmek için ideal topraklardır.
Buğday dönüme kaç kilo verir?
Dünya ortalama buğday verimi dekar başına 327 kilogramdır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değildir. 2006 yılında 16 milyon 510 bin ton olan ekmeklik buğday üretimi 18 milyon 500 bin tona, 3 milyon 500 bin ton olan makarnalık buğday üretimi ise 4 milyon 100 bin tona çıkmıştır.
Buğday susuz yetişir mi?
Buğday genellikle sulama yapılmadan yetiştirilir. Çok kurak dönemlerde, buğdayın çiçeklenme veya sağım döneminde uygun yöntemlerle sulama sağlanabilir. Buğdayın en çok suya ihtiyaç duyduğu dönem sap ve sağım dönemleridir.
Buğdayda kardeşlenme dönemi ne zamandır?
Ancak erken ekilen buğday için kardeşlenme dönemi Aralık, geç ekilen buğday için ise Şubat ayıdır. Kardeşlenme eksikliğinin üretkenlik üzerinde olumsuz etkisi vardır. Yapılan çalışmalarda %15-30 oranında verim kayıpları olduğu gösterilmiştir. Kardeşlenme döneminde buğdayın ısı ihtiyacı artar.
Buğday yağmur ister mi?
Yıllık yağış miktarı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde buğday optimum koşullarda yetişebilir. Yıllık yağış miktarı 500-600 mm olan yerlerde veya sulama ile toprağa bu nem kazandırılan yerlerde kaliteli ve bol hasat elde edilebilir.
Buğday suda ne kadar bekletilmeli?
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmemelisiniz. Aşurenin olmazsa olmazı olan nohut, buğday ve kuru fasulyeyi mutlaka en az 8 saat önceden soğuk suda bekletmelisiniz.